Hogyan készítsd elő a falat a Hard Wall tapéta felhelyezése előtt?

Minden, amit a felületek előkészítéséről tudnod kell!

A Hard Wall tapéták felhelyezése különösen nagy odafigyelést igényel: a tapétázni kívánt felületet alaposan elő kell készíteni, ugyanis tapétáink nehéz anyagnak minősülnek és nagy felületi feszültséggel rendelkeznek. A végeredmény esztétikai minősége és a tapéták tartóssága nagyban függ a felületek előkészítésétől – éppen ezért jobb szakemberre bízni a munkát, és a Life&Wall speciális szerelési anyagait használni. Előkészítési segédletünkben összefoglaltuk, hogy mire kell odafigyelni a Hard Wall tapéták felhelyezését megelőzően.

Sík falfelület – a siker kulcsa

Ahhoz, hogy a felhelyezett tapéta tökéletesen illeszkedjen, a tapétázandó felületnek teljesen síknak és színben egységesnek kell lennie, nem lehet foltos. Ha a felszín nem egyenletes, látszódni fognak az illesztések, jelentősen rontva a falak esztétikáját.

A könnyen párásodó helyiségekben történő alkalmazás esetén burkolat alatt használható vízszigetelő anyagként Mapei folyékony fóliát kell a tapétázandó felületre felvinni, majd a folyékony fóliának megfelelő saját glettanyagát kell használni. A folyékony fóliának és saját glettjének felvitele szakszerűen, a gyártó által meghatározott módon történjen. Ezt követően végső felületképző glettként a Baumit GlemaBrilliantot javasoljuk, amellyel a teljes felületet egyenletesen, hézagok, mélyedések és foltok nélkül át kell simítani.

Palm design - fürdőszoba látvány
Palm design – fürdőszoba látvány

Mi az a Q4 minőségi fokozat?

A Q4 a negyedik minőségi fokozatot jelenti, ahol különleges glettelés szükséges a végleges felületre vonatkozó legmagasabb minőségi követelmény szerint. A felület professzionális előkészítése minimálisra csökkenti a kartonfelület és a fugák kirajzolódásának lehetőségét.

A folyékony fóliához saját glettjét, majd végső felületi simító glettet kell használni. Teljes felületi simításra alkalmas anyag  elsősorban a Baumit GlemaBrilliant glett. Ha ez nem elérhető, egyéb jó minőségű  anyagok használatát javasoljuk, például Rigips Vario, Rifino Top, ProMix Mega hézagoló  anyagok, valamint Rimano Glet XL és ProMix Finish végső felületképző glettek. A gipszkartonlapok közötti réseket a felülettel egy szintbe hozva kell hézagolni, majd a teljes felületre specifikusan erre a célra készült finom glettelő anyagot kell felvinni minimum egy munkamenetben. A Q3 speciális gletteléstől eltérően a falfelület egészét megfelelő minőségű finiselő réteggel kell átsimítani.

A glettelést követően át kell csiszolni a felületeket, majd a végső felületképzést megelőzően mélyalapozóval szükséges kezelni az egész falat. Szabályosan végezve a kiegyenlítést, a felületet minden lépés után fel kell csiszolni.

A munkamenet több lépésből is állhat, a hézagolóanyagtól, a hézagképzéstől, a kézi vagy gépi kiviteltől, illetve a felülettel szemben támasztott követelményektől függően. A lényeg, hogy az egész tapétázandó felület sima, glettvas nyomoktól és sorjától mentes legyen.

A munkavégzés során fontos a megfelelő mennyiségű fény, illetve ellenőrizni kell, hogy a kedvezőtlen fényhatások nem rontják-e a kész felület megjelenését. Éppen ezért érdemes már a tervezési szakaszban odafigyelni a várható fényviszonyokra, súrlófényre.

Love Tulips design - kültéri látvány
Love Tulips design – kültéri látvány

Ellenőrző lista

Az optimális eredményért a tapéta felhelyezését csak abban az esetben lehet megkezdeni, ha a részletezett körülmények megvalósulnak. Az alábbi ellenőrző listával könnyedén nyomon követheted, hogy biztosan teljesültek-e a feltételek:

  • Ellenőrizd, hogy a nyomatok nem sérültek-e meg szállítás közben
  • Győzödj meg róla, hogy a tapéta rendelkezésre áll-e a megfelelő mennyiségben! Soha ne használj különböző tételekből álló anyagokat egy falra!
  • Ellenőrizd, hogy a tekercsek megfelelnek-e az elfogadott terveknek (szín, design)!
  • Gondoskodj a helyiségek megfelelő világításáról! Fontos, hogy a munkafolyamat a helyiséghez tervezett fényviszonyok között legyen elvégezve.
  • Optimalizáld a hőmérsékletet! A helyiségben a falaknak és a levegőnek is el kell érnie a minimum 18 °C-ot. Az ajánlott 18 °C hőmérséklet alatt nem lehet a munkálatokat elkezdeni a dilatációs és száradási kockázatok miatt.
  • A helyiség páratartalmának állandónak kell lennie, az alacsonyabb hőmérsékletű falon pedig visszanedvesedés történhet a tapéta alatt.
  • A Hard Wall tapéták felhelyezése előtt a falakat Q4-es minőségben kell előkészíteni.
  • Csak a tapétához kapott ragasztót használd!
Savage Design - konyha látvány
Savage Design – konyha látvány

Ahhoz, hogy a Hard Wall tapéták hozni tudják a luxus minőséget, elengedhetetlen, hogy az előkészületekre vonatkozó követelmények maradéktalanul teljesüljenek. Ajánlott egy szakképzett szakemberre támaszkodni, és a Life&Wall speciális szerelési anyagait használni.

Ha bizonytalan vagy, olvasd el a felületek előkészítésére és a tapéta felhelyezésére vonatkozó teljes útmutatóinkat!

Amennyiben technikai kérdésed van, vagy a választható designokról érdeklődnél, fordulj hozzánk bizalommal, profi csapatunk tagjai segítenek megtalálni a számodra legmegfelelőbb megoldásokat!

További termékbemutatóért kövess minket közösségi média csatornáinkon!

Válogass egyedi tapétáink között!

Hard Wall: elsőrangú vízálló tapéták

Cím

2100 Gödöllő,
Méhész köz 5. Max-land Ipartelep

Kapcsolat

(+36) 30-747-9160
info@lifeandwall.hu

Nyitvatartás

hétfő-péntek            9-16 óra
szombat-vasárnap    zárva

Hard Wall

Árajánlat kérése

KÖVESS MINKET!

KAPCSOLAT

2100 GÖDÖLLŐ, MÉHÉSZ KÖZ 5.

MAX-LAND IPARTELEP

INFO@LIFEANDWALL.HU